Новини

  • 17.6.2021 г.
  • Медия

The specified path, file name, or both are too long. The fully qualified file name must be less than 260 characters, and the directory name must be less than 248 characters.

  • Здравен доклад на STADA за 2021 г.: Резултатите от представително проучване „Как пандемията промени възгледите на европейците за здравето?“ с повече от 30 000 участници в 15 европейски държави са интересни.
  • Ясно въздействие на пандемията върху психичното здраве: 1 от 4 се чувстват неспокойни, още повече страдат от стрес, 15 процента имат проблеми със съня
  • „Чрез предоставянето на аналитична информация, базирана на научно потвърдени изследвания, STADA иска да помогне на пациентите, здравните специалисти, правителствата и търговските партньори да вземат разумни решения относно управлението на здравето въз основа на данни, на които могат да се доверят. Като водещ снабдител на генерични и специализирани лекарства и потребителски здравни продукти, STADA всеки ден допринася към устойчивостта на здравните системи в цяла Европа в съответствие с нашата цел да се грижим за здравето на хората“, обясни изпълнителният директор на STADA Петер Голдшмит

гр. Бад Вилбел, 17 юни 2021 г. – Третият международен здравен доклад на STADA разкрива как европейците са се справили с пандемията Covid-19 и как животът им се е променил по време на локдауните.

Локдауните и други ограничения оказаха значително влияние върху европейците: Почти 1 на всеки 3-ма (29%) от тях са изпитвали повишена тревожност, а 1 от 4 са страдали от стрес и са се чувствали напрегнали от началото на пандемията. Други 15% от европейците дори съобщават за нарушения на съня. Младите европейци са склонни да бъдат по-често засегнати от тези симптоми, отколкото тези на възраст над 35 години.

Въпреки това възможността за заразяване с Covid-19 не е основна грижа за по-голямата част от европейците: На повечето от тях най-зле се е отразила липсата на личен контакт със семейството и приятелите (52%). Страхът от зараза следва на второ място с 42% и почти 1 от 3-ма се тревожат за финансовите и свързаните с работата последици от пандемията.

 

По-здравословният начин на живот е положителна последица от Covid

Европейците обаче не седят със скръстени ръце и просто да оставят пандемията да им повлияе. По-голямата част от европейците (70%) са готови да инвестират повече в собственото си здраве поради пандемията: Всъщност 45% от анкетираните сега се хранят по-здравословно и балансирано – и също са готови да платят за това. В Чехия 1 от 2-ма анкетирани са увеличили разходите си за пресни продукти. Белгийците са по-малко мотивирани да канализират готвача в себе си (37%). Приблизително 1 от 3-ма европейци наскоро включиха някаква форма на физическа активност в своите развлекателни дейности.

Хигиенните мерки от всякакъв вид изиграха безпрецедентна роля в живота ни по време на пандемията. И все пак европейците не се стремят да ги изоставят в скоро време: 45% заявяват, че ще продължат да мият ръцете си редовно, а 1 от 3-ма планират да се придържат към препоръчаното минимално разстояние до околните и повече от 1 на всеки 5 европейци (22%) дори искат да продължат да носят маска за лице на обществени места.

Най-общо казано 74% от европейците са доволни от съответната здравна система. В сравнение с предходната година този брой е намалял леко с три процента. Швейцарците се чувстват най-добре обгрижвани (91%), докато хората в Украйна са най-недоволни от здравната си система (25%). Една година след началото на пандемията по-малко европейци биха обмислили дистанционно медицинско лечение чрез уеб камера (57%), отколкото през 2020 г. (70%): спад от 13% въпреки нарасналата дигитализация, което се дължи на повишеното желание за личен контакт с лекарите от 11% на 24% през 2020 г.

 

Повишено доверие в лекарите, фармацевтите и учените

За 73% от европейците техният лекар е първият човек, към когото биха се обърнали по всички въпроси, свързани със здравето, като също се гласува голямо доверие и на фармацевтите и учените (по 60%). Политиците се считат от повечето европейци за значително по-ненадеждни със 7%. Лекарите също дължат уважението към тях на огромната си отдаденост в борбата срещу пандемията: 81% от европейците са убедени, че заедно с медицинските сестри те най-много заслужават нашата колективна благодарност за усилията си в борбата с Covid.

„Като доверен партньор на аптеките и медицинските практики сме щастливи, че медицинските и фармацевтичните специалисти се ценят по-високо по време на пандемията. Всеки, който работи в болница, медицинска практика и аптека, заслужава това”, казва Петер Голдшмит, главен изпълнителен директор на STADA.

„Чрез предоставянето на аналитична информация, базирана на научно потвърдени проучвания, STADA иска да помогне на своите партньори – пациенти, здравни специалисти, дистрибутори, търговци на дребно или политици – да вземат разумни решения за здравето въз основа на данни, на които могат да се доверят. Като водещ снабдител на генерични и специализирани лекарства, както и на потребителски здравни продукти, STADA всеки ден допринася към устойчивостта на здравните системи в цяла Европа в съответствие с нашата цел да се грижим за здравето на хората“, обясни Голдшмит.

Аптеки: Опората на Европа

С всички промени, които трябваше да се извършат през последните месеци, хората в Европа се нуждаят от малко последователност: Ако имат възможността да избират свободно, хората предпочитат обществените аптеки за закупуване на лекарствата си. Въпреки увеличението с 14% на хората, които купуват лекарства онлайн, 43% остават верни на обществените аптеки, като 13% изрично изтъкват местния си клон.

Когато купуват лекарства, европейците се интересуват повече от марките и това, което е свързано с тях (38%), отколкото от устойчивите и екологично чисти опаковки (25%) или дали даден продукт е произведен в Европа (20%).

Тези и стотици други данни от Здравния доклад на STADA за 2021 г. представляват цялостен принос към целта на групата да се грижи за здравето на хората като доверен партньор.

За STADA Arzneimittel AG
STADA Arzneimittel AG е със седалище в гр. Бад Вилбел, Германия. Стратегията на компанията се базира на три стълба: генерични лекарства, специализирани фармацевтични продукти и потребителски здравни продукти, отпускани без рецепта. В световен мащаб STADA Arzneimittel AG продава своите продукти в приблизително 120 държави. През финансовата 2020 г. STADA постигна групови продажби от 3010,3 милиона евро и коригирана печалба преди лихви, данъци и амортизация (EBITDA) от 713,3 милиона евро. Към 31 декември 2020 г. в STADA работят 12 301 човека глобално.

Допълнителна информация за журналисти
STADA Arzneimittel AG – Връзка с медиите
Stadastrasse 2-18
61118 Bad Vilbel – Германия
Телефон: +49 (0) 6101 603-165
Факс: +49 (0) 6101 603-215
Имейл: press@stada.de

Допълнителна информация за участниците на капиталовия пазар
STADA Arzneimittel AG – Връзки с инвеститори и кредитори
Stadastrasse 2-18
61118 Bad Vilbel – Германия
Телефон: +49 (0) 6101 603-4689
Факс: +49 (0) 6101 603-215
Имейл: ir@stada.de