Медия
1.12.2021 г.

Тъй като ежедневието ни до голяма степен бе в застой поради пандемията от Covid-19, развлекателните събития не бяха единственото нещо, което бе отменено: Почти 1 на всеки 5 европейци е отложил час при лекар по време на пандемията. На пръв поглед това изглежда разумно, тъй като повечето от нас направиха всичко възможно, за да не напускат къщата – а лекарският кабинет със сигурност беше последното място, където трябваше да отидем доброволно, освен ако не бе абсолютно необходимо. Дали липсата на профилактични прегледи обаче няма да ни изиграе лоша шега – както на нас, така и на нашата здравна система?

На практика: Какво бе поведението на европейците по отношение на здравето им по време на пандемията

Малко над 1 на всеки 3-ма европейци смятат, че имат нужда от профилактични прегледи и редовно си правят такива

Почти 1 на всеки 5 човека е отменил час при лекар по време на пандемията

Сред хората със съществуващи здравословни проблеми 10% от прегледите бяха отложени

28% от европейците чакат, докато не се почувстват зле или изпитат болка, за да се консултират с лекар

Реалността: Повечето от нас вероятно не обичат особено да ходят на лекар. Въпреки това, с технологичния и научния напредък, идеята за посещение при лекар само когато усетим проблем до голяма степен е заменена от важността, която се отдава на превантивното здравеопазване. Това означава: Посещаване на планирани прегледи на редовни интервали за проследяване на текущото си здраве. И евентуално възможност за ранна намеса, ако се окаже, че нещо не е наред. Въпреки това изглежда, че някои от нас не са наясно с опасностите от отлагането на прегледите при лекар, което е видно от отговорите в Здравния доклад на STADA за 2021 г. Ако добавим и пандемията в микса, може да се окаже, че занапред ще имаме сериозни проблеми.

Защо превантивните здравни прегледи са важни?

Въпреки профилактичните прегледи хората все пак може да се разболеят. Прегледите обаче могат да помогнат за откриване на ранни признаци на заболявания, като по този начин ще дадат възможност за бързо лечение и в много случаи ще предотвратяват сериозни вреди. Това не се отнася само до заболявания като рак, но също така и за състояния, свързани със стреса, като например преумора. Ако такова състояние бъде уловено рано, това може не само да спаси пациента от ненужни страдания, но може и да му спести време, а и често скъпо лечение, което обикновено се налага с напредване на заболяването.

След началното на пандемията от Covid-19 много европейци разбираемо смятат, че несъществените посещения при лекари трябва да се избягват. Почти един от всеки пет европейци (18 процента) признават, че са отложили час при лекар или са го отменили напълно поради страх от заразяване. Италианците бяха най-предпазливи в това отношение, като 30% казаха, че са отменили записан час, следвани от сърбите (26%) и руснаците (25%). В същото време 58% от европейците не съобщават за промяна в поведението си по отношение на посещението на своя доставчик на здравни грижи.

 

Тревожните новини обаче се дължат на 10-те процента от редовно планираните прегледи за съществуващи и хронични заболявания, които бяха отменени заради Covid – най-вече в Русия (19%), Сърбия и Украйна (по 14%).

Като цяло здравните прегледи не са твърде популярни сред европейците: Малко над една трета от тях (34%) ги намират за разумни и не забравят за тях. Още 13% казват, че са съгласни да отидат само на някои профилактични прегледи, докато останалите биха ги накарали да се чувстват неудобно или не им се струват логични. Португалия служи за пример по здравна превенция, като 1 от 2 души редовно си правят препоръчителните прегледи. Жителите на Германия и Испания са на общо второ място с по 42 процента.

За разлика от тях, 28% от европейците казват, че изобщо не планират профилактични прегледи и отиват на лекар само когато почустват физически проблем. Холандците са особено склонни към това поведение (44%).

Кои здравни прегледи са най-важни?

Здравният доклад на STADA разкрива: 8% от европейците не са сигурни на какви профилактични прегледи трябва да отидат. Всъщност препоръките за редовни прегледи за възрастни се различават в различните страни. Те също зависят от общата здравна инфраструктура в региона, както и от покритието на профилактичните прегледи от здравната каса.

Най-общо казано обаче никога не е лоша идея да си запишете час при общопрактикуващ лекар веднъж годишно, за да проверите цялостното си здраве, да си направите кръвни изследвания и да получите актуална информация за имунизациите. По време на такъв преглед могат да бъдат открити ранни признаци на сериозни състояния като сърдечно заболяване или диабет, както и изчерпване на витамини или други аномалии в кръвта.

Допълнителните здравни прегледи и техните интервали често се определят от възрастта и пола на пациента, както и от фамилната предразположеност към определени състояния. Препоръчителните прегледи за жени включват годишно посещение при гинеколог за проверка за ранни признаци на рак на гърдата и рак на репродуктивните органи, както и за определени патогени като HPV и хламидия. От около 35 години и мъжете, и жените трябва да посещават прегледи за рак на кожата на всеки две години. Превенцията на рак при мъжете започва от около 45 години с годишна проверка за рак на гениталиите и простатата. От около 50 години жените и мъжете трябва да посещават скрининг за рак на дебелото черво и жените трябва да помислят за провеждане на мамографии на всеки две години.

Това, което се отнася за всеки, независимо от местоположението, пола или възрастта, е следното: Вместо да бъдете попарени от лоши новини, докато чакате да се появят симптоми, е по-добре да предприемете действия и просто да се свържете с вашия лекар – особено ако имате фамилна обремененост за определено състояние. Когато имате съмнения, не отлагайте прегледа, а се свържете възможно най-скоро с вашия личен лекар или доставчика на здравни грижи за информация на кои прегледи трябва да отивате редовно, за да живеете дълъг, щастлив и самоопределен живот.

 

Здравен доклад на STADA за 2021 г.: Представително онлайн проучване, проведено от Kantar от името на STADA.
Период на проучването: От март до април 2021 г.
Извадка: Около 2000 участници от Австрия, Белгия, Чехия, Германия, Франция, Италия, Холандия, Полша, Португалия, Русия, Сърбия, Испания, Швейцария, Украйна и Обединеното кралство