История на Компанията: Пътуване във времето

 

В продължение на 125 години Стада Груп предлага висококачествени и достъпни немски лекарствени продукти, като по този начин допринася за здравето на хората.


В България СТАДА подкрепя и се грижи за нуждите на пациентите повече от 25 години.

СТАДА поставя началото на своята дейност на българския пазар през 1996 година, под представителството на Либра, с водещия си ОТС продукт Грипостад®.

През септември 2000 година, СТАДА регистрира търговско представителство в България, което започва да оперира като самостоятелна маркетингова организация, която промотира висококачествените немски продукти на компанията. СТАДА България стартира на българския пазар като малка фармацевтична компания с по-малко от 10 души персонал.

В първите години усилена работа, основният фокус на компанията е насочен към лекарства по лекарско предписание основно в областта на кардиологията, както и някои OTC продукти. Постепенно, СТАДА България разширява фокуса на работа и добавя към портфолиото си продукти от други терапевтични области като неврология, алергология, антибиотици и др. 

Ключов момент в историята на компанията е придобиването на Walmark през март 2020 година на ниво СТАДА Груп. Успешното разработване на ключови ОТС брандове на българския пазар утвърждава компанията и като един от безспорните пазарни лидери в СНС сегмента.

Това сериозно разрастване на Стада България е последвано и от разработването на нови и ключови специализирани продукти за българския пазар, като например Lecigon® предназначен за напреднал стадий на Паркинсон, както и Movymia® - биоподобен медикамент за лечение на остеопороза.

В края на 2021 година последва и ключово споразумение за дистрибуция между СТАДА и Санофи, с което СТАДА придоби пълни права и дистрибуция над продуктите без лекарско предписание от портфолиото на Санофи. 

Разрастването на бизнеса и мащаба на компанията предостави възможност за откриване на много нови позиции за работа. През 2022 година екипът вече наброява 110 души на територията на цялата страна.